Fotar katter och hemmet med 50 mm objektiv

Stor bländare (lågt bländartal) plus närhet till motivet = kort skärpedjup. Det var svårt att få skärpa på pistillerna pga att skärpedjupet var så himla kort. 
 
Inspirerad av att ha varit på fotomässa igår så provade jag ett 50mm objektiv jag lånat hem från skolan för att testa på våra nya kameror, och det var kul för plötsligt kunde jag ta interiörbilder även i de mörkare vrårna i lägenheten. Jag fotograferar annars mest med zoomobjektiv pga att jag tycker det är mer användbart, men då krävs det ju mer ljus eller stativ. 
 
Finast blev nog orkidébilden högst upp här i inlägget men sen kan vi ju kolla in lite bilder på katter och inredningsstilleben: 
  
Inte lätt fotografera svart katt i stark sol. Blev både överexponerat och lite oskärpa här. 
 
Sen försökte jag tricksa inspirerad av ett tips jag sett i en instagramvideo, genom att klippa ett hål i ett papper och fotografera genom det för att få bokeh-effekter i forma av hålet, men det lyckades jag inte med utan istället blev bildens kanter rosatonade pga att jag använde mig av en rosa post it-lapp haha!
 
 
Sen ville katterna ut. Det kan se ut som att vi inte har någon snö pga gräset i bilden men det ligger faktiskt en ett par cm nästan överallt utom där solen legat på. 
 
Hej hej, ser ni mig? 
 
Bäst med 50 mm objektiv: Att man kan fotografera även i sämre ljus och ändå inte få grynighet i bilderna pga att man inte behöver ha så högt iso-tal. Fint med kort skärpedjup också. Lättare få raka linjer pga att ett 50 mm objektiv inte har någon vidvinkel som suger ihop linjerna. 
 
Sämst med 50 mm objektiv: Man får röra sig mycket mer och kan inte bara stå stilla och zooma in och zooma ut. Men det blir svårt när man är i mindre rum/utrymmen och kanske inte kan backa så långt. Svårt få skärpa när skärpedjupet är riktigt kort. 
 
Nu borde jag snygga till mig och ta mig ut en stund innan det blir mörkt så jag får väl ta och göra det då.