Kommentarer:
Vad roligt att du uppskattar inlägget! Och så roligt höra din vinkel på det hela!Och ja det är väl det man känner som svensk när man åker till Vasa, att det känns lite som att man inte lämnat Sverige helt och hållet på grund av att svenska språket finns överallt. Även svenska tidningar som du nämner! Också känner man sig lite bortskämd som inte behöver anstränga sig haha! Men jag sa i alla fall till att vi ju kunde prata engelska istället åt de som tyckte de hade lite svårare med svenskan. :-)
Vad roligt att du hittat till Vasa. Angående språket, som redan nämnts i tidigare kommentar så är omkringliggande kommuner (bl.a. Korsholm, Vörå, Malax) väldigt svenskspråkiga, medan t.ex. Laihela (Laihia), Storkyro (Isokyö), osv. är väldigt finskspråkiga. Vasas invånare är däremot finskspråkiga till ca. 70 % och svenskspråkiga till ca. 25 % (det alltså enligt officiell statistik), men ca. 50% av stadens invånare räknar sig själva som tvåspråkiga. Vasa har nog en lång finskspråkig historia också, inte bara svenskspråkigt. Före Vasa existerade som stad med det namnet fanns byn Mustasaari (ibland Mussor på svenska) i trakten, och så hette staden under sina första år med stadsprivilegier, tills man bytte till namnet Vasa för att hedra kungaätten med samma namn. Mustasaari är fortfarande det officiella finskspråkiga namnet på Korsholms kommun i grannskapet.
Vi är för övrigt alla finländare oavsett språk. Om du har ett pass från Finland kan du räkna dig själv som finländare, för det syftar i första hand på medborgarskap. Jag antar du menade finnar eller finskspråkiga.
Hej och tack din informativa kommentar! Jag hade nog formulerat det så i mitt inlägg att det verkade som att jag trodde att man enbart pratade svenska i Vasa, men jag känner till att det är ett tvåspråkigt område och att alla är finländare. Däremot trodde jag att ALLA var tvåspråkiga och antog därför att de som tyckte det var svårare med svenskan var inflyttade, så tack för upplysningen! Jag hoppas jag får chans att utforska Vasa och Österbotten mer någon gång, så att jag kan träna på min finska :-)
Tack för en vacker promenad i min hemstad! Tänk vad man blir hemmablind och missar en hel del vackra ställen. Visste du för övrigt , att Vasa också har haft namnet Nikolaijstad nästan 70 års tid, 1854-1917? Det var då vi var en del av det ryska tsardömet. I år firar Finland 100 år av självständighet, efter att hört till Sverige under 700 år och Ryssland 100 år. Vasa fungerade också som Finlands huvudstad under 3 månader år 1918.
Välkommen till Vasa i sommar, då ska du passa på och gå till Visit Vaasa(turistinfo på torget) och begära Promenadguiden!
Jag önskar dej en god fortsättning på hösten, en God Jul och allt därtill.
Vad gulligt av dig, tack! Vasa verkar verkligen haft en spännande historia! Tack för att du delade med dig. Jag la märke till att många av de äldre vackra byggnaderna verkade vara från slutet av 1800-talet så man undrar ju om det var någon "bygg-boom" under tiden då Vasa var en del av ryska tsardömet.
Ha en riktigt fin höst och jul du med!
Hej,vad kul att du hade fotat min balkong den med rosa pelargoner. Pelargonerna har blommat flitigt hela sommaren,och är fortfarande fina fast det är november nu. Ha en fin höst!
Nej men vad säger du! Oj vad roligt! Ja det var så himla fint på din balkong. Ha en fin höst du med! Kram!
skriven
Vad kul att se fler bilder från din weekend i Vasa, roligt också att se stan från ditt perspektiv, jag får själv ett nytt perspektiv då på de hus och gator som jag har gått och sett så många gånger att jag slutat notera saker, det blir ju tyvärr lätt så på de ställen där man vistats hela uppväxten. Jättefina bilder!
Och du har helt rätt i att det finns en stor svenskspråkig majoritet i trakterna runt Vasa och i Österbotten, samtidigt finns där också väldigt finskspråkiga trakter så de två språken har funnits sida vid sida hela tiden :) Men t.ex. i byn där jag är uppvuxen fanns enbart svenskspråkiga under min uppväxt och alla såg på svensk tv, den veckotidning som gällde var Allers osv :)